Wat is de norm voor ISO 45001?

 

De ISO 45001 is een officiële internationale norm die wordt uitgegeven door de International Organization for Standardization (ISO). De norm is in het leven geroepen vanwege de Arbowet. De norm geeft een richtlijn voor veilig en gezond werken aan. Maar hoe kan je als werknemer gezond werken? Dat lees je in dit artikel.

Waarom aan de norm voldoen?

De norm voor ISO 45001 zorgt voor veiligere en gezondere omstandigheden op de werkvloer. De norm staat ook bekend als ‘Managementsysteem voor Gezond en Veilig Werken’. Door hier als bedrijf aan te voldoen toon je aan dat je streeft naar het verbeteren van de Gezond en Veilig Werken (GVW) prestaties. Als bedrijf ontvang je hiervoor een ISO 45001-certificering, wat voor vele organisaties en instellingen als vereiste wordt gezien om mee samen te werken. Maar wat bereik je met het voldoen aan deze norm en wat is de norm voor ISO 45001?

 

  • Je hebt een organisatiegericht managementsysteem wat zal leiden tot verbeteringen op de werkvloer.
  • De organisatie voldoet aan de officiële norm op het gebied van Arbo & Veiligheid.
  • De organisatie heeft een professionele uitstraling op de markt.
  • Zich op het verbeteren van de Gezond en Veilig Werken prestaties binnen de organisatie.
  • Hogere werknemerstevredenheid en gemotiveerde werknemers.
  • Verlaging van het ziekteverzuim en daarmee de verzuimkosten.
  • Minder arbeidsinspecties controles.

Zorg voor minder stress

De norm heeft als basis de Arbowetgeving. Maar hoe kan je zelf regelen dat je gezonder werkt? Minder stress op je werk draagt bij aan gezond werken. Een goed startpunt om stressvrij te werken is het opschrijven van de oorzaken van je stress. Als je de lijst met oorzaken af hebt, schrijf dan per oorzaak in een zin op wat je kunt doen om de stress weg te nemen. Bespreek de lijst met je werkgever en onderneem actie. Je zal zien dat dit een hoop stress weg gaat nemen.

Beweeg tijdens je werkdag

Gezond werken doe je ook door meer te bewegen. Je kunt buiten werktijd sporten, maar ook tijdens kantooruren kun je aan de nodige beweging komen. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller waardoor je inzicht krijgt in je bewegingsritme. Richtlijn is om 10.000 stappen per dag te zetten voor een gezonde levensstijl. Maak dus na of tijdens je lunchpauze een wandeling waarbij je twintig minuten stevig doorstapt. Je kunt ook vaker de trap nemen op je werk. Maak korte wandelingen over de afdeling waar je werkt en doe wat rekoefeningen. Sommige bureaus kan je ook staand achter werken. Wissel dit af met zittend werk. Je kan ook wandelend vergaderen. Wandelen zorgt voor nieuwe ideeën en geeft energie. Je hebt nog nooit zo’n productieve vergadering gehad! Daarnaast zorgt ook het ook voor meer motivatie nadat je weer op kantoor bent na je wandeling. En gemotiveerde werknemers is weer positief voor wat de norm ISO 450001 kan ondersteunen.

 

Kijk als je gezonder wil werken dus naar de norm en ga actiever aan de slag. Bespreek met je leidinggevende de vele mogelijkheden die er zijn voor een gezondere en veiligere sfeer op de werkvloer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.